Pengenalan Syarikat
Latar Belakang Syarikat
Manja Enterprise merupakan 100% milik penuh Bumiputera
Ditubuhkan pada tahun 2000
Pengurusan dikendalikan oleh ahli keluarga dan enam orang pekerja yang mahir dalam bidang masing-masing.
Misi
Mengeluarkan pelbagai makanan ringan daripada pelbagai bahan pertanian
Visi
Memperkenalkan, memperluaskan serta memasarkan produk keluaran makanan berasaskan bahan mentah hasil dari kebun dan pertanian negeri Sarawak hingga mampu menembusi pasaran negara dan antarabangsa menjelang tahun 2010
Tujuan Penubuhan
Untuk memperkenalkan produk keluaran makanan ringan seperti Kerepek Ubi Kayu dan Kerepek Keladi dari industri kotej bagi memastikan perusahaan dapat dijalankan dengan sempurna
Sejarah Penubuhan
Pergusaha telah beroperasi sejak tahun 1999 secara kecil-kecilan di rumah dan mengunakan peralatan yang ringkas yang tidak memungkinkan pengusaha dapat menambah jumlah pengeluaran untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.
Perusahaan yang dahulunya beroperasi di Kampung Sungai Tengah Kolong Dua kini telah berpindah di tapak perindustrian baru iaitu di Demak Laut Industrial Park yang juga merupakan kawasan perindustrian pelbagai perusahaan lain.
Kawasan tersebut dipilih kerana tempat ini merupakan satu kawasan yang terletak antara Bandaraya Kuching dan Demak Laut Kilang Bako.
Hasilan makanan ringan seperti kerepek ubi kayu dan kerepek keladi adalah merupakan salah satu produk makanan yang masih memperlihatkan permintaan pasaran tempatan yang semakin meningkat dan memberangsangkan meskipun saiz pasaran Sarawak yang agak kecil. Sumber bahan mentah yang mudah diperolehi serta penggunaan peralatan yang murah merupakan salah satu faktor yang menggalakkan pengusaha menjalankan perusahaan secara kecil-kecilan.
Tapak Perusahaan Dahulu
Sejarah Penubuhan
Pergusaha telah beroperasi sejak tahun 1999 secara kecil-kecilan di rumah dan mengunakan peralatan yang ringkas yang tidak memungkinkan pengusaha dapat menambah jumlah pengeluaran untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.
Perusahaan yang dahulunya beroperasi di Kampung Sungai Tengah Kolong Dua kini telah berpindah di tapak perindustrian baru iaitu di Demak Laut Industrial Park yang juga merupakan kawasan perindustrian pelbagai perusahaan lain.
Kawasan tersebut dipilih kerana tempat ini merupakan satu kawasan yang terletak antara Bandaraya Kuching dan Demak Laut Kilang Bako.
Hasilan makanan ringan seperti kerepek ubi kayu dan kerepek keladi adalah merupakan salah satu produk makanan yang masih memperlihatkan permintaan pasaran tempatan yang semakin meningkat dan memberangsangkan meskipun saiz pasaran Sarawak yang agak kecil. Sumber bahan mentah yang mudah diperolehi serta penggunaan peralatan yang murah merupakan salah satu faktor yang menggalakkan pengusaha menjalankan perusahaan secara kecil-kecilan.
Tapak Perusahaan Dahulu
Tapak pemprosesan pertama dilakukan di sebelahrumah dengan bantuan ahli keluarga tahun 2000
Antara produk kerepek awal yang dihasilkan
Tapak kilang kedua terletak di depan rumah pengusaha tahun 2005
Dan Kini....
Tapak kilang kini yang berada di kawasan perindustrian Demak Laut Jalan Bako KUCHING, SARAWAK.